Ingredienser for: by Green Cotton - GOTS Certificerede

Såvel producenter som materialer er testede og godkendte, samt er under løbende kontrol af GOTS i overensstemmelse med deres krav (GOTS 4.0), som efter Mamma Nature ApS's vurdering foretaget ud fra grundige undersøgelser er særdeles høje og troværdige.

I GOTS Organic certificerede produkter må der, foruden accessories, maksimalt indgå 5% ikke-naturlige og ikke-økologiske fibre i det færdige produkt. Under disse 5% hører f.eks. elasthane og velcro m.m.. For disse 5% gælder, at de kan være naturlige fibre (ikke GMO), ”virgin” eller genbrugte syntetiske fibre (med forbehold for typer), regenererede fibre fra certificerede økologiske råvarer, rustfrit stål fibre, og mineral fibre (ikke asbest, carbon og sølv fibre), hvilket er beskrevet i GOTS version 4.0 punkt 2.4.9. Naturligvis skal de derudover overholde kravene omkring niveauer af tilladte substanser, listet i punkt 2.4.16.
Med hensyn til accessories såsom lynlåse, knapper, vedhæng o.s.v., skal disse naturligvis overholde GOTS standardens kriterier for tilladte og ikke tilladte materialer. Tilladt er blandt andet naturlige materialer såsom økologisk naturfiber, træ, læder, horn, ben, muslingeskaller, samt mineraler, metaller og sten. Forbudt er brugen af asbest, carbon og sølv fibre, krom, nikkel og PVC, ligesom materialer fra truede dyr, planter og træ også er forbudt. Samtlige materialer, der anvendes til accessories, må ikke indeholde forbudte ingredienser, som anført i GOTS version 4.0 punkt 2.3.1, og skal opfylde de gældende grænseværdier for restkoncentrationer under punkt 2.4.16. Herunder bl.a. men ikke begrænset til tungmetaller, phthalater, og andre potentielt hormonforstyrrende, kræftfremkaldende eller på anden vis skadelige indholdsstoffer.

Uld - ren ny Merino

by Green Cotton anvender i deres uldtekstiler udelukkende økologisk uld af typen Merino, som stammer fra kontrollerede biologiske dyrehold, og alle uldprodukter fra by Green Cotton er certificeret under GOTS.
Merino uld stammer fra pelsen på Merino fåret, og består af fine fibre med mange små krusninger, som er meget bløde og ikke kradser. Det betragtes i dag som en af de blødeste og fineste typer af beklædningsuld i meget høj kvalitet. Uld er elastisk af natur, og vender nemt tilbage til sin oprindelige form - uldfibre, der er trykket ned, retter sig op igen.
De fleste kender nok uld fra tykke tekstiler, som er målrettet kulde og vinterlige forhold, hvor uldfibrene hjælper bæreren til at holde varmen, hvilket ingen fibre gør bedre end uld. Men de seneste år er også uldens temperatur regulerende egenskaber i varmt vejr blevet anerkendt og anvendt af producenter af eksempelvis sportstøj i et tyndere tekstil til bl.a. løb og trekking, hvor uldfibrenes evne til at omdanne kroppens varmeafgivelse og perspiration til nedkøling udnyttes.
Uldfibre har en kompleks opbygning, som er skræddersyet til at beskytte bæreren mod skiftende vind- og vejr-forhold, samt optimere fugt-forhold forårsaget eksempelvis af perspiration. Meget kort fortalt kan siges, at uldfibre består af en hydrofil (vand-elskende) protein-kerne, som er dækket af et hydrofobt (vand-skyende) skællag (som også beskytter mod slitage) samt en beskyttende film af lanolin (et naturligt sekret fra fårets talgkirtler). Dette betyder, at tekstiler af uld til en vis grad evner at beskytte mod ydre faktorer såsom regn og vand (vandet i flydende form glider simpelthen af fibrene eller kan nemt rystes af), mens det samtidig kan absorbere op til 35-40% af sin egen vægt fra sved/perspiration/fugt (disse kan trænge igennem de beskyttende lag og optages i fibrenes kerne), uden at ulden føles våd eller klam, hvilket gør tekstiler af uld til formidable fugt-regulatorer, som hjælper til at holde huden tør. Når uld optager fugt i fiberkernen (fra bærerens perspiration) eller afgiver fugt (den fugt som tidligere er optaget i fiberkernen), sker dette ved en kemisk reaktion, som henholdsvis skaber varme eller køler, alt afhængig af kropstemperatur ift. den omgivende temperatur. Dvs. at ulden simpelthen hjælper med at regulere kropstemperaturen ift. de forhold, som den udsættes for. Fibrenes krøl hjælper ydermere med denne regulering af temperatur og fugt ved, at disse danner luftlommer i tekstilet (luft mellem uldens fibre), som både hjælper med at isolere (buffer) mod ydre vind- og temperaturpåvirkninger samtidig med, at de bidrager til at transportere fugt væk fra hudens overflade, ind i fiberkernerne, og ud til tekstilets overside, hvor fugten fordamper og ledes bort. Afhængig af luftens relative fugtighed afgives enhver optagen fugtighed igen langsomt til luften.
Uldfibre er dermed de mest effektive temperatur- og fugt-regulerende fibre, som findes – både ift. andre naturlige fibre såsom bomuld og silke m.fl., men også ift. syntetisk fremstillede fibre. Dette er bevist gennem tests lavet både på laboratorier samt ude i naturen af sportsudøvere og almindeligt godtfolk.
Ulds vandafvisende fiberoverflade (skæl og lanolin) gør, at snavspartikler kun sætter sig på overfladen og let kan børstes af. Ydermere kan uldfibre med lanolin stort set ikke oplades af statisk elektricitet, hvorfor der heller ikke sker en ”magnetisk” tiltrækning af snavspartikler, og man undgår de ubehagelige stød, som ellers ofte kan opstå ved af- og påklædning. Uldtekstiler er samtidig selvrensende ved, at lanolin og sved danner en forsæbningsprocess. Da uld er kendetegnet som værende smudsafvisende og selvrensende, er hyppig vask ikke nødvendig, da uld regenererer sig selv ved udluftning ude i det fri, hvor der er masser af ilt.
Lanolin kan vaskes ud, men for at bevare lanolin- og uldegenskaberne, bør man jævnligt vedligeholde sit uldtekstil med en lanolin-kur.
Uldfibre optager farve fra tekstilfarvningen i kernen, hvorfor tekstiler af uld holder godt på farver. Og så er uld også modstandsdygtig overfor ild, og smelter ikke ved opvarmning, hvilket jo kun er endnu et plus.
Grundet klimatiske årsager er får fra områder med permanent grøn jord (dvs. regnfulde områder) meget angrebet af spyfluer. Merino får danner flere hudfolder end andre får, hvilket giver et større udbytte af uld pr. får. Men de mange hudfolder, som Merino fårene også har bagpå, bliver fyldt med snavs, hvori fluerne kommer og lægger æg. Dette resulterer i, at maddikerne bevæger sig over og under huden, og i sidste ende spiser fåret indefra. For at undgå dette, begyndte mange farmere at anvende ’mulesing", hvor de UDEN bedøvelse skar det rynkede stykke af fårets bagende, så der dannedes et glat arvæv, som fluerne og maddikerne ikke gik i. Mange, og især dyreorganisationer, har gennem en årrække protesteret mod denne dyremishandling, og disse protester bærer frugt, således at flere og flere fårehold går væk fra ”mulesing”. Den australske regering og de australske uldproducenter investerer millionbeløb i at løse problemet med spyflueangrebene. Dels arbejdes der med spyfluekontrol, dels med genetisk udvælgelse, hvor idéen er systematisk at udvælge og avle på de får, som naturligt har de færreste rynker omkring halepartiet.
GOTS standarden forbyder brugen af ”mulesing” og foreskriver anvendelse af uld fra certificeret økologiske husdyrbrug. Megen uld kommer fra Sydamerika, som har den største mængde af uld produceret i certificeret økologiske husdyrbrug. På grund af klimaforholdene er der ideelle områder med store temperaturforskelle mellem sommer og vinter, dag og nat, samtidig med at det er meget blæsende. Den argentinske uld er derfor mere krøllet end den australske uld, for at beskytte dyrene mod vind og kulde. Merino får i deres naturlige miljø, som er økologisk dyrkede, lever et sundt og stress-frit liv. Brugen af pesticider og herbicider er naturligvis forbudt både på markerne og på dyr. Der er ikke GMO at finde i hverken foder eller i produktionen.

OBS. Uld minder i sin opbygning meget om menneskehud, hvorfor den kan være god mod følsom hud. Økologisk ubehandlet uld arbejder bedst sammen med huden. For allergikere er det godt at vide, at husstøvmider og skimmelsvampe ikke trives i uld med lanolinindhold. Men der er nogle få, som er allergiske overfor uld eller overfor lanolin. Symptomer ses mindre hyppigt ved anvendelse af ren økologisk uld uden kemisk efterbehandling – men Mamma Nature ApS anbefaler et forbehold, hvis man lider af denne form for allergi.

OBS. Det beskyttende skællag på uldfibrene kan for nogle betragtes som værende en ulempe, når det kommer til vask af uldne tekstiler. Når uld vaskes, trækkes fibrene sig let sammen, og skællene stritter mere, hvorfor fibrene griber ind i hinanden. Hvis fibrene samtidig gnubbes, som de bl.a. gør ved maskinvask og slyngning, vil fibrene hage sig sammen, hvorved tekstilet vil krybe og blive tykkere og stivere – ulden filtes. Denne tendens for uldfibre har ført til udviklingen af en behandling af fibrene kaldet Superwash, hvor skællene enten fjernes kemisk, og/eller hvor den enkelte udlfiber beklædes med en syntetisk hinde – en proces som indebærer en stor mængde af forurenende AOX forbindelser.
En GOTS certificering hindrer Superwash behandling af uld, da dette jo indebærer forurenende kemisk behandling. En nyere metode, som har samme effekt som Superwash, men som ikke kræver denne form for kemisk behandling, er en behandlingsform kaldet EXP (EX-Pollution). EXP er opfundet af Schoeller Spinning Goup, og er en teknik, som uden anvendelse af klor eller andre kemikalier gør, at uldtekstiler kan maskinvaskes uden at filte. EXP anvender naturlige salte som oxiderende agent, hvilket blødgør skællene / får dem til at lægge sig ned, hvorefter skællene ”limes fast” med en form for mikro ”klatter” lavet af økologiske polymerer. Denne form for behandling af uldfibre, hvor uldens gode egenskaber bibeholdes, og der samtidig bidrages med maskinvaskbarhed, er certificeret under GOTS såvel som Öko-Tex og bluesign® m.fl..
Hvis man vælger at ændre på det beskyttende skællag på uldfibrene, vil man alt andet lige også miste en lille procentdel af uldens naturligt gode egenskaber. Men samtidig vil opnå at kunne vaske sine tekstiler i vaskemaskinen, og dermed slippe for luftning eller vask i hånden. Der er derfor både plusser og minusser ved både at fjerne eller lade skællagene sidde. Valget skal være op til den enkelte forbruger at tage.
Tekstiler af uld, som ikke er EXP behandlet, bør enten renses ved luftning eller ved vask i hånden uden vridning.

Din indkøbskurv

Dankort
MobilePay
MobilePay
Kurven er tom

Aktuelt

Mamma Nature byder dig velkommen til vores glade shop, samt god fornøjelse med at vælge imellem de fantastiske produkter herinde - Læs mere!

Nyt: BOOK ET HOMEPARTY

Privatlivspolitik

Beskyttelse af personlige oplysninger:

Mamma Nature lægger stor vægt på, at du er tryg ved at være kunde hos os. Derfor behandler vi de oplysninger, du giver os i forbindelse med bestilling af varer, ansvarsfuldt og med respekt for dit privatliv – og naturligvis i overensstemmelse med gældende lovgivning, herunder persondataloven.

Du kan læse mere om vor behandling af dine oplysninger under vor privatlivspolitik - Se her!