Ingredienser for: by Green Cotton - GOTS Certificerede

Såvel producenter som materialer er testede og godkendte, samt er under løbende kontrol af GOTS i overensstemmelse med deres krav (GOTS 4.0), som efter Mamma Nature ApS's vurdering foretaget ud fra grundige undersøgelser er særdeles høje og troværdige.

I GOTS Organic certificerede produkter må der, foruden accessories, maksimalt indgå 5% ikke-naturlige og ikke-økologiske fibre i det færdige produkt. Under disse 5% hører f.eks. elasthane og velcro m.m.. For disse 5% gælder, at de kan være naturlige fibre (ikke GMO), ”virgin” eller genbrugte syntetiske fibre (med forbehold for typer), regenererede fibre fra certificerede økologiske råvarer, rustfrit stål fibre, og mineral fibre (ikke asbest, carbon og sølv fibre), hvilket er beskrevet i GOTS version 4.0 punkt 2.4.9. Naturligvis skal de derudover overholde kravene omkring niveauer af tilladte substanser, listet i punkt 2.4.16.
Med hensyn til accessories såsom lynlåse, knapper, vedhæng o.s.v., skal disse naturligvis overholde GOTS standardens kriterier for tilladte og ikke tilladte materialer. Tilladt er blandt andet naturlige materialer såsom økologisk naturfiber, træ, læder, horn, ben, muslingeskaller, samt mineraler, metaller og sten. Forbudt er brugen af asbest, carbon og sølv fibre, krom, nikkel og PVC, ligesom materialer fra truede dyr, planter og træ også er forbudt. Samtlige materialer, der anvendes til accessories, må ikke indeholde forbudte ingredienser, som anført i GOTS version 4.0 punkt 2.3.1, og skal opfylde de gældende grænseværdier for restkoncentrationer under punkt 2.4.16. Herunder bl.a. men ikke begrænset til tungmetaller, phthalater, og andre potentielt hormonforstyrrende, kræftfremkaldende eller på anden vis skadelige indholdsstoffer.

Indfarvning af tekstiler

Indfarvning af tekstiler af bomuld, uld eller polyester m.fl. med GOTS godkendte miljøvenlige farver.
Indfarvningen giver et tekstil, som er farvet over det hele - dvs. et tekstil, som er ens på ret og vrang, samt beholder farven, når det strækkes ud.
Indfarvning af tekstilet kan foregå på flere forskellige stadier i fremstillingsprocessen: Fiberfarvning (hvor fibrene farves, inden de bliver spundet til garn), garnfarvning (hvor sytråd/garn farves, inden det væves til tekstil/metervare), metervarefarvning (hvor tekstil-metervaren farves, inden den klippes og sys til færdigvarer), og færdigvarefarvning (som man også kalder stykfarvning - her er det det færdige stykke beklædning, der farves).
De fire stadier foregår i vidt forskellige farvemaskiner; men selve princippet og farvestofferne er de samme og således uafhængige af stadiet.
Processen består overordnet set i, at tekstilet anbringes i farvebad (vand, hvor farvestof samt hjælpestoffer er opløst). Farvebadet opvarmes til en temperatur, der får farvestoffet til at binde sig til tekstilet. Temperaturen er afhængig af såvel farvestof som tekstil - normalt ligger temperaturen mellem 40 og 130 grader C, hvor de højeste temperaturer kun kan foregå under tryk for at komme over kogepunktet. Farvestoftype afhænger af tekstilets fibermateriale.
Dispersionsfarvestoffer (fine korn af pigmenter dispergeret i en flydende blanding af binde- og opløsningsmidler) anvendes til farvning af syntetiske fibermaterialer såsom polyester, nylon og akryl.
Syrefarvestoffer (indeholder en svag syre som f.eks. citronsyre eller eddikesyre, der binder farvestoffet til tekstilets proteiner. Syrefarvestoffer er anioniske i vandig opløsning og knytter sig til positivt ladede aminogrupper, som i uld og silke) anvendes til uld og silke.
Kypefarvestoffer (tekstilfarvestoffer, der er uopløselige i vand, men som ved en kemisk reduktion kan omdannes til stoffer, der oftest er farveløse, og som er opløselige, og disse behandler man så tekstilet med. Oxidation gendanner kypefarvestofferne i deres farvede form, bundet til fibrene i tekstilet. Oxidationen sker som oftest bare i luften) anvendtes tidligere til bomuld og tilsvarende fibre, men en "nyere" type af farvestof er de reaktive farvestoffer, som kom frem i 1950´erne, og disse er i dag den foretrukne type farvestof til bomuld.
Reaktive farvestoffer (udmærker sig ved at kunne binde sig kemisk med et tekstils fibre, når der tilføres varme eller alkali (base)) har en række gode egenskaber såsom højt farveudbytte, god lys- og vaskeægthed, øjeblikkelig bedømmelse af rigtig farve, billig i drift, stort anvendelsesområde såsom til alle naturfibre, viscose og polyamid o.s.v..
Farveprocessen for tekstiler kan både være giftig og meget skadelig for mennesker og miljø, og ofte er der store rester af overskydende og skadelig farve tilbage i det tekstil, som ender hos brugeren. by Green Cotton derimod anvender udelukkende godkendte miljøvenlige farver, idet de i overensstemmelse med kravene til en GOTS certificering (GOTS version 4.0 herunder bl.a. punkt 2.3., 2.4.5., 2.4.6., 2.4.7. og 2.4.8.) – har følgende krav og forbedringer til farveprocessen: Ingen tungmetaller i farvestoffer eller pigmenter, ingen azo-farvestoffer, ingen kemikalier der kan skade forplantningsevne/arvemateriale eller være kræftfremkaldende, udelukkelse af en række specifikke kemikalier, omlæggelse af processer fra benyttelse af kemikalier til mekanisk behandling i stedet o.s.v..
Da alle led i kæden fra bonden på den økologisk bomuldsmark, over spinderi og farveri, systue og pakkeri til importør skal være GOTS certificerede, når vi har med GOTS certificerede produkter at gøre, farves produkterne naturligvis på farverier, der opfylder kravene til den internationale GOTS certificering, og som sikrer en miljøvenlig og social ansvarlig fremstilling.
by Green Cotton bruger således også kun farverier med lukkede systemer, hvor spildevandet renses grundigt, og hvor farvestofferne slutteligt bliver hensigtsmæssigt afskaffet eller genbrugt.

Din indkøbskurv

Dankort
MobilePay
MobilePay
Kurven er tom

Aktuelt

Mamma Nature byder dig velkommen til vores glade shop, samt god fornøjelse med at vælge imellem de fantastiske produkter herinde - Læs mere!

Nyt: BOOK ET HOMEPARTY

Privatlivspolitik

Beskyttelse af personlige oplysninger:

Mamma Nature lægger stor vægt på, at du er tryg ved at være kunde hos os. Derfor behandler vi de oplysninger, du giver os i forbindelse med bestilling af varer, ansvarsfuldt og med respekt for dit privatliv – og naturligvis i overensstemmelse med gældende lovgivning, herunder persondataloven.

Du kan læse mere om vor behandling af dine oplysninger under vor privatlivspolitik - Se her!