Ingredienser for: by Green Cotton - GOTS Certificerede

Såvel producenter som materialer er testede og godkendte, samt er under løbende kontrol af GOTS i overensstemmelse med deres krav (GOTS 4.0), som efter Mamma Nature ApS's vurdering foretaget ud fra grundige undersøgelser er særdeles høje og troværdige.

I GOTS Organic certificerede produkter må der, foruden accessories, maksimalt indgå 5% ikke-naturlige og ikke-økologiske fibre i det færdige produkt. Under disse 5% hører f.eks. elasthane og velcro m.m.. For disse 5% gælder, at de kan være naturlige fibre (ikke GMO), ”virgin” eller genbrugte syntetiske fibre (med forbehold for typer), regenererede fibre fra certificerede økologiske råvarer, rustfrit stål fibre, og mineral fibre (ikke asbest, carbon og sølv fibre), hvilket er beskrevet i GOTS version 4.0 punkt 2.4.9. Naturligvis skal de derudover overholde kravene omkring niveauer af tilladte substanser, listet i punkt 2.4.16.
Med hensyn til accessories såsom lynlåse, knapper, vedhæng o.s.v., skal disse naturligvis overholde GOTS standardens kriterier for tilladte og ikke tilladte materialer. Tilladt er blandt andet naturlige materialer såsom økologisk naturfiber, træ, læder, horn, ben, muslingeskaller, samt mineraler, metaller og sten. Forbudt er brugen af asbest, carbon og sølv fibre, krom, nikkel og PVC, ligesom materialer fra truede dyr, planter og træ også er forbudt. Samtlige materialer, der anvendes til accessories, må ikke indeholde forbudte ingredienser, som anført i GOTS version 4.0 punkt 2.3.1, og skal opfylde de gældende grænseværdier for restkoncentrationer under punkt 2.4.16. Herunder bl.a. men ikke begrænset til tungmetaller, phthalater, og andre potentielt hormonforstyrrende, kræftfremkaldende eller på anden vis skadelige indholdsstoffer.

Polyester (PET eller PBT)

Polyester (PET eller PBT) er en syntetisk (kunstigt fremstillet) polymer (molekyle sat sammen af mange (poly = flere) mindre, ens dele (mer = del). De mindre dele er monomerer (mono = enkelt), og polymeren dannes ved en kemisk reaktion, der kaldes en polymerisering) og en termoplast (termoplast er plastmaterialer, der bliver plastiske / bløde, når de tilføres varme, og som igen bliver faste ved afkøling). Polyester stammer fra olie/gas, og er kendetegnet ved at have en ester (organisk forbindelse fremstillet ved reaktion mellem (carboxyl)syre og alkohol under fraspaltning af vandmolekyler) i sin hovedgruppe. Fundamentalt er kemien i PET og PBT ret ens, hvor der i PET oftest indgår ethylenglycol og i PBT oftest indgår butyleneglycol. PET står for PolyEthylenTerephthalat eller PolyEthylen(glycol)Terephthalat. PBT står for PolyButyleneTerephthalate eller PolyButylene(glycol)Terephthalate. Både PET og PBT fremkommer ved en polykondensationsreaktion, hvilket i relation til PET og PBT betyder, at monomererne samler sig til polymerer under fraspaltning af vandmolekyler. PET fremkommer ved en reaktion af terephthalsyre (PTA) og monoethylenglycol (MEG), hvor PBT fremkommer ved en reaktion af terephthalsyre (PTA) og butylenglycol (butandiol (BDO)).
W.H. Carothers opdagede midt i 1930´erne, at man med held kunne blande kemiske alkoholer og carboxylsyrer og skabe fibre – som dog var så ustabile i deres form, at de ikke ville kunne anvendes kommercielt. Carothers arbejdede for duPont og opdagede også Nylon, hvilket gjorde, at polyester forskningen blev sat på hold. Det blev derfor et par britiske forskere, Dickson og Whinfield, som videreførte Carothers forsking, som endte med patent i 1941 på PET. DuPont købte i 1946 rettigheder til fremstilling af en polyesterfiber, som blev introduceret i 1951.
Polyester er bl.a. kendt for sin slidstyrke og holdbarhed, hvilket er med til at sikre en bæredygtig livscyklus, lav krympningstendens og resistens over for de fleste kemikalier. Det finder enorm bred anvendelse inden for såvel industri som forbrugsprodukter, herunder bl.a. i tekstilindustrien som blødt tekstil (spundet til tråd og vævet) men også som hård plast i lynlåse og trykknapper m.m., i emballage til fødevarer og drikkevarer (fødevaregodkendt så polyesteren ikke afgiver kemikalier til produktet), i emballage til plejeprodukter (hvor det ikke må afgive kemikalier til produktet), som fyldstof i puder og legetøj, som endestykker på snørebånd, som andel i elastikker (spundet med elasthane), og som plastikposer, og meget mere.
Man tænker ved by Green Cotton i høj grad på miljøet. Polyester fremstilles af olie/gas, som er en begrænsede naturresourcer, der ikke genskaber sig selv hurtigt. Den polyester der anvendes i tekstiler i by Green Cotton’s produkter, er lavet af genbrugspolyester fra plastikdrikkeflasker af kendt oprindelse (fødevaregodkendte med kendt ”kemi” i, så man ikke får ”kemisk forurenede” materialer), som bl.a. ved mekaniske processer er omdannet til polyesterfibre. Sortering af plastik er i dag meget effektiv, hvor der sorteres både efter plastiktyper (lasere der aflæser og genkender typer og legeringer), samt efter farver m.m..
Fra år 2014 og frem er polyester, der anvendes i forbindelse med GOTS certificerede produkter, altid fremstillet af regenererede fibre.
Som ved alle plasttyper kan den legeres (tilsætningsstoffer bindes i den kemiske formel) eller bearbejdes, så den opnår forskellige ønskede egenskaber og kvaliteter. I de kemiske formler, som polyester anvendes i ved GOTS certificerede produkter, er stoffet uproblematisk for sundhed og miljø og stabilt i sin form (ikke fare for migration af skadelige stoffer) inden for sit normale anvendelsesområde (herunder almindelig brug, temperatur, syre/base-forhold m.m.).
Polyester er meget genanvendeligt og bliver ofte genbrugt til fremstilling af fibre i samme kvalitet (ved nedbrydning til molekyleniveau). Polyester kan genanvendes som råmateriale, det kan omsmeltes, det kan raspes, eller det kan anvendes som energi i forbindelse med forbrænding på et forbrændingsanlæg, hvor det afgiver den samme mængde energi, som det havde i sin olie/gas-form.
Lever op til klassifikationen i det Europæiske direktiv 67/548/EEC vedr. sundhed og miljørisici samt bestemmelserne for yderligere risici ved andre substanser beskrevet i det Europæiske direktiv 1999/45/EC samt tilføjelser til direktivet 2006/8/EC. Lever op til krav for tekstiler og accessories jævnfør GOTS version 4.0 punkt 2.3.1., 2.3.2., 2.4.9. og 2.4.16. m.fl..
For viden om olie og gas (som syntetiske polymerer er lavet af) - se punktet Olie og Gas

Din indkøbskurv

Dankort
MobilePay
MobilePay
Kurven er tom

Aktuelt

Mamma Nature byder dig velkommen til vores glade shop, samt god fornøjelse med at vælge imellem de fantastiske produkter herinde - Læs mere!

Nyt: BOOK ET HOMEPARTY

Privatlivspolitik

Beskyttelse af personlige oplysninger:

Mamma Nature lægger stor vægt på, at du er tryg ved at være kunde hos os. Derfor behandler vi de oplysninger, du giver os i forbindelse med bestilling af varer, ansvarsfuldt og med respekt for dit privatliv – og naturligvis i overensstemmelse med gældende lovgivning, herunder persondataloven.

Du kan læse mere om vor behandling af dine oplysninger under vor privatlivspolitik - Se her!