Certificeringer, Standarder og Mærkninger

OEKO-TEX®

OEKO-TEX® er en frivillig og privat sundhedsmærkning for tekstiler og kendes på mærket ”Tiltro til tekstiler”. Ordningen blev grundlagt i 1992 og blev stiftet af de uafhængige institutter OETI (Institut für Ökologie, Technik und Innovation - Østrig) og Hohenstein Textile Testing Institute (Tyskland) og blev året efter suppleret af Testex (Schweizer Textilprüfinstitut - Schweiz).
Standarden blev udviklet med henblik på rådgivning, kontrol og certificering, samt etablering af et højt sundhedsmæssigt sikkerhedsniveau på alle produktionstrin inden for tekstilområdet. Ordningen styres af OEKO-TEX Association, som løbende reviderer og fastlægger kravene i mærkningen. Foreningen er i dag en sammenslutning af 16 velrenommerede tekstilinstitutter og er repræsenteret i 60 lande i Afrika, Asien, Oceanien, Europa samt Nord- og Sydamerika. I Danmark ligger ansvaret for OEKO-TEX® ordningen hos Teknologisk Institut.

”OEKO-TEX®  – Tiltro til tekstiler” erstatter det tidligere ØKO-TEX mærke, som ofte vildledte forbrugeren til at tro, at der var tale om en forkortelse for økologiske tekstiler, og at mærkningen garanterede, at produktet var økologisk, eller at f.eks. bomulden var økologisk dyrket, hvilket ikke er tilfældet. Mange forhandlere og forbrugere opfattede endvidere produkter med ØKO-TEX mærket som miljøvenligt, hvilket mærket ikke giver garanti for at være. ”Tiltro til tekstiler” er dog blevet et synonym verden over for ansvarlig tekstilproduktion, gennemsigtighed og sikkerhed.

OEKO-TEX®-mærket er egentlig tre mærker:
OEKO-TEX® Standard 100 - som er en produktcertificering, STeP by OEKO-TEX® - som er en certificering for tekstilvirksomheder med bæredygtige produktionsforhold, og Made in Green by OEKO-TEX® - som er et sporbart produktmærke.

OEKO-TEX® Standard 100 er et globalt konsistenstests- og certificeringssystem for såvel råvarer som halvfærdige og færdige tekstilprodukter i alle forarbejdningstrin og for alle tilbehørsmaterialer i processen, og dette mærke er langt det mest udbredte. Det har til formål at sikre forbrugerne mod indhold af skadelige indholdsstoffer i tekstilprodukter med fokus på den faktiske anvendelse af produktet. Varer, der bærer mærket, er testet og godkendt efter de krav, der stilles af den internationale OEKO-TEX® forening. Kravene relaterer sig til indholdet af kemiske stoffer, som kan være, eller er under mistanke for at kunne være, skadelige for kroppen. Mærket garanterer, at man undgår en række problematiske stoffer i de færdige produkter. Det vil sige, at tekstilerne lever op til en række grænseværdier, som er tydeligt definerede. Især er der lagt vægt på krav til stoffer, som kan være allergi- eller kræftfremkaldende, eller som kan være generende for huden. I selve fremstillingsprocessen kan der godt være anvendt sundheds- og miljøbelastende stoffer, såfremt stofferne under senere brug af det færdige produkt ikke har indvirkning på sundheden.
Kravene til det sundhedsmæssige aspekt er på mange punkter strengere end lovgivningen. Man tester hele produktet på laboratorium, hvilket betyder at også blandt andet knapper, lynlåse og sytråd samt fyld i puder og dyner m.m. bliver testet.
OEKO-TEX® mærket garanterer overholdelse af lovgivningen om azo-farvestoffer samt om nikkel i f.eks. lynlåse og trykknapper.
Prøvningerne for sundhedsskadelige stoffer foretages altid i relation til det pågældende produkts faktiske brug. Der er således specielle krav afhængigt af, hvorvidt produkterne er til børn under tre år, eller om produkterne har hudkontakt, hvorfor der I OEKO-TEX® Standard 100 skelnes mellem fire produktklasser, hvor produktklasse 1 stiller de højeste krav og produktklasse 4 de laveste:
• Produktklasse I: Tekstiler og tekstillegetøj til spædbørn og småbørn op til 3 år.
• Produktklasse II: Tekstiler, der med en stor del af deres overflade kommer i direkte kontakt med huden.
• Produktklasse III: Tekstiler, der ikke eller kun med en lille del af deres overflade kommer i kontakt med huden.
• Produktklasse IV: Materialer til dekorationsformål.
Der bliver løbende foretaget en uvildig kontrol, hvilket øger sikkerheden og troværdigheden af mærkningen inden for området sundhedsmærkning. Prøvningssystemet og kravene forbedres løbende, efterhånden som der kommer nye resultater inden for lægevidenskaben og udvikling på tekstilområdet.

STeP by OEKO-TEX® er et uafhængigt certificeringssystem under OEKO-TEX®, som analyserer og evaluerer de eksisterende produktionsforhold ved tekstilproducenter, detailvirksomheder og brands inden for de tekstilkæder, som gerne vil producere på en bæredygtig og ansvarlig måde ud fra:
• Miljøvenlig produktion og materialer
• Sikker arbejdsplads og gode arbejdsvilkår
• Social ansvarlighed
• Kvalitetssikring
En STeP certificering indebærer bl.a., at man aktivt arbejder med at minimere sine ricisi, formindsker resourceforbruget og skaber en sikker og attraktiv arbejdsplads for medarbejderne. Desuden giver certifikatet mulighed for at kommunikere sine forbedringsarbejder transparent og troværdigt ud til kunderne og offentligheden.
Der er to produkter under STeP: ”STeP certificeringen” og ”STeP vurderings-redskabet til analyse af den interne bæredygtighed”. STeP certificeringen omfatter en vurdering og validering af dataene og en revision på stedet, hvor det evaluerede selskab modtager et STeP certifikat og en OEKO-TEX® rapport ved afslutningen af processen. STeP vurderingen af de interne trin bruges til interne formål som grundlag for intern kommunikation og forbedring af processer, og kan under ingen omstændigheder erstatte den fulde certificering.

Made in Green by OEKO-TEX® er den helt omfattende certificering, hvor alle dele af produktets tilblivelse vurderes og gælder således udelukkende for tekstiler lavet med materialer, der er testet for skadelige stoffer, fremstillet i miljøvenlige faciliteter, samt er fremstillet på sikre og socialt ansvarlige arbejdspladser m.m.. Krav og kriterier for at bruge ”Made in Green” mærket på tekstilvarer er bl.a.:
• Produktet skal være OEKO-TEX® Standard 100 certificeret.
• Enhver enkelt komponent, der svarer til eller overstiger 5% af tekstilproduktets samlede vægt, skal leveres fra et STeP by OEKO-TEX® certificeret produktionsanlæg. Mindst 85% af vægten af det enkelte stykke tekstil skal leveres fra et STeP by OEKO-TEX® certificeret produktionsanlæg.
• Den generelle regel for de nævnte kriterier er, at samtlige produktionsanlæg i metervare-produktionen samt sy-processen skal være STeP by OEKO-TEX® certificerede.

Mellemprodukter, der sælges til virksomheder i suppleringskæden, skal komme fra producenter, der er  STeP by OEKO-TEX® certificerede og opfylde de ovennævnte krav.

Du kan læse mere om OEKO-TEX og selve mærkningen på:  www.okotex.dk og på www.oeko-tex.com

Din indkøbskurv

Dankort
MobilePay
MobilePay
Kurven er tom

Aktuelt

Mamma Nature byder dig velkommen til vores glade shop, samt god fornøjelse med at vælge imellem de fantastiske produkter herinde - Læs mere!

Nyt: BOOK ET HOMEPARTY

Privatlivspolitik

Beskyttelse af personlige oplysninger:

Mamma Nature lægger stor vægt på, at du er tryg ved at være kunde hos os. Derfor behandler vi de oplysninger, du giver os i forbindelse med bestilling af varer, ansvarsfuldt og med respekt for dit privatliv – og naturligvis i overensstemmelse med gældende lovgivning, herunder persondataloven.

Du kan læse mere om vor behandling af dine oplysninger under vor privatlivspolitik - Se her!